از گذشته تا کنون ، مطالعات و کشفیات زیادی صورت گرفته اند که همگی بر این باور بوده اند که چندین درمان به صورت مکمل تاثیر بیشتر و بهتری بر روند بهبودی بیماران دارند . در کنار فیزیوتراپی نیز ، مانند سایر درمان ها ، روش های درمانی بسیاری قرار دارند که می توانند باعث اثر بخشی بهتر و بیشتر اقدامات گردند . هر چند این روش ها به صورت تکی نیز قابل انجام اند ، اما همراه با روش های دیگر از تاثیرات بیشتری برخوردار هستند .
یکی از این روش ها که امروزه به طور چشمگیری مورد بررسی قرار گرفته و طرفداران زیادی پیدا کرده است روش کایروپراتیک می باشد . در ادامه به توضیح مختصری درباره ی کایروپراتیک و سپس مقایسه ی آن با فیزیوتراپی می پردازیم :
کایروپراتیک
روش درمانی کایروپراتیک شاخه ای از علم پزشکی است که توانسته است اثرات درمانی بسیاری مثبتی را در افراد ایجاد کند . این روش ، یک درمان غیر تهاجمی است که متخصصین آن بر درمان بدون دارو و غیر جراحی باور دارند . اغلب افراد متخصص در این رشته ، بدون مدارک علوم پزشکی ، در کارگاه ها و حوزه های استخوان و عضله شناسی دوره دیده اند و لزوما پزشک متخصص نیستند .
در این روش فرد با بررسی دستگاه اسکلتی عضلانی ، علل بیماری را یافته و سپس با ایجاد برخی تغییرات ، باعث درمان فرد بیمار می گردد .
اغلب اختلالات قابل درمان در کایروپراتیک شامل اختلالات حرکتی خصوصا در نواحی ستون مهره ای می باشند . اما لازم به ذکر است که بسیاری از مشکلات ناشی از این اختلالات حرکتی ، با رفع آن ها نیز درمان می شوند . بیشترین هدف یک کایروپراتیک اصلاح راستای ستون مهره ای ( از اولین مهره ی گردنی تا دنبالچه ) و کاهش درد و ناراحتی های ناشی از آن است .
تغییراتی که به وسیله ی این روش در راستای استخوان ها ایجاد می شود ، تاثیرات بسیار مثبتی در بهبود دامنه ی حرکتی و اختلالات ناشی از آن دارد .
روش کایروپراتیک در درمان اختلالات بی شماری تاثیر گذار است و اثرات مثبت فراوانی به همراه دارد :
- یک کایروپراتیک با بررسی انحرافات استخوان ها و نحوه ی فعالیت فرد ، می تواند دفورمیتی های ( بد شکلی های اسکلتی عضلانی ) بدن بیمارا را تشخیص و درمان کند . این تغییرات علاوه بر اصلاح دفورمیتی ها باعث کاهش درد های ناشی از آن ها نیز می گردند .
- با بررسی و تغییرات مفصلی می تواند باعث بهبود دامنه ی حرکتی مفاصل گردد .
- تکنیک های استفاده در کایروپراتیک می توانند سفتی و اسپاسم عضلات بیمار را نیز به میزان زیادی کاهش دهند .
- با درمان کایروپراتیک درد های ناشی از میگرن به طور چشمگیری کاهش پیدا می کنند .
همانطور که گفته شد ، روش کایروپراتیک در درمان بسیاری از بیماری ها نقش مثبتی دارد که در ادامه تعدادی از آن ها را نام می بریم :
- دیسک کمری و گردنی
- درگیری عصب سیاتیک
- سندرم تونل کارپال
- اسکولیوز
- سر درد های میگرنی
- تنیس و گولف البو
- فیبرومیالژیا
- محدویت و خشکی مفاصل ناشی از جراحی
- درگیری های مفصل گیجگاهی فکی
روش کایروپراتیک نیز مانند روش های دیگر دارای عوارض جانبی می باشد که اغلب به طور کلی طبیعی و گذرا هستند :
- حس درد شدید و کوفتگی بدن
- اسپاسم و گرفتگی عضلات
- گز گز در مسیر اعصاب اندام ها
باید توجه داشت که مانند سایر روش ها ، انجام این روش نیز نیازمند مهارت ، تجربه و گذراندن دوره های مختلف می باشد . انجام کایروپراتیک توسط افراد غیر متخصص می تواند مشکلات فراوانی را برای فرد بیمار به وجود آورد :
- آسیب عضلات و پارگی تاندون ها
- درگیری های عصبی
- آسیب و انسداد عروق ( مانند عروق گردن که در صورت درگیری می تواند باعث مرگ فرد بیمار گردد )
- پارگی رباط و لیگامان های مفاصل
- در رفتگی و آسیب های مفصلی
همانطور که در ابتدا گفته شد ، کایروپراتیک در کنار فیزیوتراپی به طور مکمل ، تاثیر گذاری بیشتری دارد . هر دو روش فیزیوتراپی و کایروپراتیک ، درمان هایی غیر تهاجمی و پر کاربردی هستند ، اما تفاوت هایی نیز دارند . در روش فیزیوتراپی ، اکثر نواحی بدن و بافت های مختلف مورد بررسی و درمان قرار می گیرند . اما در روش کایروپراتیک تمرکز اصلی بر استخوان و عضلات خصوصا در نواحی ستون فقرات می باشد . پیرامون تفاوت های این دو ، به نحوه ی درمان هر روش در یکی از شایع ترین اختلالات امروزی ، بیرون زدگی دیسک ، می پردازیم :
-
کایروپراتیک در درمان دیسک کمر
در درمان بیماران دیسک کمر با روش کایروپراتیک ، تکنیک های دستی که تا حدودی شبیه به روش های منوال تراپی در فیزیوتراپی بوده ، قابل استفاده هستند .
کایروپرکتیک ها با اعمال نیرو در جهات مختلف و تعیین شده ی مفصل های مهره ای ، درد ناشی از دیسک را کاهش داده و به اصطلاح عامیانه باعث جا اندازی دیسک می گردند . روش های دیگر شامل کشش و تمریناتی است که با کاهش اسپاسم عضلات و درگیری عصب ، در نهایت باعث کاهش درد های ناشی از دیسک کمر می گردند . این متد امروزه توانسته است بیماران زیادی را درمان سازد و توانایی بازگشتن به فعالیت های روزمره را به آن ها باز گرداند . با این وجود انجام تکنیک های دستی کایروپراتیک در کنار فیزیوتراپی ، تاثیر بیشتری داشته و باعث افزایش سرعت روند بهبودی فرد بیمار می گردد .
-
فیزیوتراپی در درمان دیسک کمر
در مقالات قبلی به طور مفصل به نحوه ی درمان و روش های درمانی فیزیوتراپی در دیسک کمر پرداختیم . به طور خلاصه ، فیزیوتراپی با توجه به داشتن روش های درمانی متفاوت مانند الکتروتراپی ، تمرین درمانی ، لیزر تراپی ، طب سوزنی و در نهایت منوال تراپی یا درمان های دستی ، توانسته است درصد بالایی از مراجعینی که به دلیل دیسک کمر از فعالیت باز داشته شده اند را به فعالیت های روزمره باز گرداند . یک فیزیوتراپیست با ارزیابی دقیق بیمار ، برنامه ی درمانی مناسبی را آماده کرده و در ادامه با توجه به روند بهبودی بیمار آن را تغییر می دهد .
فیزیوتراپی از گذشته تا کنون توانسته است که درصد بالایی از مراجعینی که از درد ناشی از دیسک شکایت داشته اند را درمان سازد .
بنابراین با توجه به مطالعات انجام شده ، هر دو روش دارای تاثیرات مثبتی در درمان دیسک کمر هستند . اما نتایج حاصل از بهبودی و نظرات بیماران ، مشخص نموده که درمان های فیزیوتراپی و کایروپراتیک در کنار یکدیگر ، می توانند با یا بدون سایر درمان ها ، درد و اختلالات بیماران ، خصوصا اختلالات ستون فقرات را کاهش داده و زندگی ای بدون درد را به آن ها هدیه بدهند .