به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

مزیت های درمان فیزیوتراپی نسبت به سایر درمان ها

تا کنون درباره ی کاربرد ها ، دستگاه ها و ابزار کاربردی ، روش ها و بیماری های قابل درمان در فیزیوتراپی به طور مفصل طی مقالات متعدد صحبت کردیم . با این توصیف ، کم و بیش با رشته ی فیزیوتراپی ، کاربرد های گوناگون و تاثیرات چشمگیر آن در درمان انواع بیماری های جسمانی و حرکتی در بدن انسان آشنا شدید . برای آشنایی بیشتر ، بهتر است کمی درباره ی تاریخچه و نحوه ی به وجود آمدن حیطه ی فیزیوتراپی و مزیت های آن به سایر درمان های امروزی اشاره کنیم .

علم فیزیوتراپی

فیزیوتراپی روشی بسیار کارآمد و به روز برای درمان انواع اختلالات عضلانی ، اسکلتی و عصبی است که امروزه مورد توجه بسیاری از درمانگران و بیماران قرار گرفته است . امروزه در درمان فیزیوتراپی ، از دستگاه ها و روش های مختلف و مطابق با علم روز در درمان بیماران استفاده می گردد . برخلاف درمان های کنونی ، در زمان تشکیل و به وجود آمدن این رشته ، درمان های ماساژی ، گرم کردن و تمرین درمانی به صورت کلی تحت عنوان فیزیوتراپی نام می گرفتند .

اولین اقدامات برای تشکیل رشته و درمان فیزیوتراپی با شروع شیوع فلج اطفال شکل گرفت . با مشاهده ی تاثیرات این روش ، مطالعات و سرمایه گذاری های مختلفی برای پیشرفت این درمان صورت گرفت و روش های مختلف مانند الکتروتراپی ، منوال تراپی ( درمان دستی ) ، تمرین درمانی و … به مرور زمان به آن افزوده گشت . به طوری که در سال 1340 با ورود اولین فارغ التحصیلان فیزیوتراپی به ایران ، تاسیس انجمن فیزیوتراپی ایران کلید خورد و دانشکده های متعددی تاسیس گشتند .

با گذشت زمان و آشنایی بیشتر مردم با درمان فیزیوتراپی و مشاهده ی تاثیرات چشمگیر آن ، متقاضیان و مراجعه کنندگان این رشته افزایش یافت . در نتیجه ی افزایش تقاضا ، سطح علمی و روش های درمانی در فیزیوتراپی نیز افزایش پیدا کرد . به طوری که امروزه ، در صورت تجویز مناسب و تشخیص درست بیماری ، بسیاری از مشکلات حرکتی و جسمانی بیماران با فیزیوتراپی قابل درمان می باشند .

مزیت های فیزیوتراپی

به طور کلی ، امروزه به دلیل پیشرفت علم و مطالعات ، روش های گوناگون تهاجمی و غیر تهاجمی برای درمان بیماران به وجود آمده است . همه ی این روش های دارای مزایا و معایب مختلفی می باشند . بهترین روش ، درمانی است که تعداد مزایای آن به مراتب بیشتر از معایب آن باشند . طی مطالعات و مشاهدات انجام شده ، ثابت شده که نسبت مزایا به معایب فیزیوتراپی بسیار زیاد و چشمگیر است :

  • تنوع روش ها

یکی از مزیت های درمان با فیزیوتراپی وجود متد های مختلف درمانی است . در این روش ، بیمار از درمان های مختلف با دستگاه ، منوال تراپی ( درمان با دست ) و تمرین درمانی بهره می برد .

همانطور که در مقالات قبلی گفته شد ، دستگاه های زیاد و به روزی در حیطه ی درمانی فیزیوتراپی وجود دارد . همه ی این دستگاه ها و تاثیرات آن ها مورد بررسی قرار گرفته اند و درصورت رعایت پروتکل های مناسب ، بدون ضرر و عوارض جانبی می باشند .

منوال تراپی نیز به تنهایی شامل روش های گوناگون مانند مت ، موبیلیزیشن و ماساژ می باشد . یک درمانگر فیزیوتراپیست در ابتدا همه ی تست های لازم برای واجد شرایط بودن بیمار در انجام منوال تراپی را می سنجد و در صورت مثبت بودن تست ها از انجام آن خودداری می کند . در این شرایط از انجام هر گونه عارضه جلوگیری می شود .

روش تمرین درمانی نیز با نظر متخصص و فیزیوتراپیست ، هنگام کاهش درد و بهبود نسبی بیمار صورت می گیرد . یک فیزیوتراپیست ، واحد ها و کارگاه های مختلفی را در حیطه ی تمرین درمانی گذرانده است و تجربه های لازم را کسب نموده است که این ها شرایط را برای یک تمرین درمانی مناسب فراهم می نمایند .

  • غیر تهاجمی بودن فیزیوتراپی

اکثر روش های صورت گرفته در فیزیوتراپی ، شامل درمان های غیر تهاجمی بوده و بدون عارضه می باشند . به عنوان مثال در روش های تهاجمی مانند جراحی ، عوارضی مانند گنگی ناشی از دارو های بی حسی و بیهوش کننده ، مشکلات تنفسی ، قلبی و گوارشی ، طولانی بودن زمان نقاهت و ترمیم بافت های آسیب دیده همراه با درد ، وجود دارد و فرد برای برگشت به زندگی روزمره نیازمند زمان و تحمل درد بیشتری می باشد .

در درمان فیزیوتراپی نیز برخی روش های تهاجمی مانند طب سوزنی ( درای نیدلینگ ) نیز وجود دارد . با این تفاوت که در صورت رعایت پروتکل های مناسب ، عوارض و درد این درمان تا حد زیادی کاهش پیدا می کند .

  • تاثیرات مثبت و متعدد فیزیوتراپی بر بدن

فیزوتراپی علاوه بر کاهش درد و بهبود حرکات بیمار ، تاثیرات فراوانی و کاربردی دیگری نیز دارد :

  • بهبود تعادل
  • پیشگیری از بسیاری اختلالات عصبی ، عضلانی و اسکلتی
  • بازگردانی قدرت عضلات
  • کاهش التهاب
  • پیشگیری از جراحی های سنگین
  • بهبود عملکرد مناسب
  • رفع گرفتگی عضلات
  • کاهش دفورمیتی ( بد شکلی ) های مختلف مانند زانو پرانتزی ، گوژ پشتی ، افتادگی شانه و ..
  • بهبود مشکلات قلبی ریوی و تنفسی
  • انجام فیزیوتراپی در زمان و مکان های گوناگون

به دلیل تنوع و وجود روش ها و دستگاه های مختلف در فیزیوتراپی ، درمانگر فیزیوتراپیست می تواند در شرایط و مکان های مختلف درمان را برای فرد مبتلا انجام دهد . درمان فیزیوتراپی می تواند در کلینیک ، بیمارستان ، بخش بستری ( مانند icu ، بخش داخلی و … ) و حتی داخل منزل برای افرادی که نمی توانند به صورت مستقل به کلینیک ها مراجعه کنند صورت گیرد .

  • درمان انواع بیماری ها

شاید کمتر روش درمانی باشد که بتواند بدون ایجاد عارضه ی جانبی ، انواعی از بیماری های جسمانی را درمان و فرد را به فعالیت های روزمره باز گرداند . فیزیوتراپی در انواع بیماری های ارتوپدی ( پس از شکستگی ، پارگی مینیسک و رباط ، شانه یخ زده ) ، نورولوژی ( سکته مغزی ، فلج بلز و پارکینسون ) ، قلبی عروقی ( آسم ، التهاب و عفونت ریه ، آمفیزم ) ، راه اندازی ( پس از جراحی ، سالمندان ) ، اختلالات کف لگن ( بی اختیاری های ادراری و دفعی ، مشکلات جنسی ) و … کاربرد دارد .

توجه کنید که برخی روش های دیگر مانند دارو درمانی نیز در درمان انواعی از مشکلات جسمانی و حرکتی کاربرد دارند . اما در روش فیزیوتراپی برخلاف دارو درمانی ، یک فیزیوتراپیست می تواند منشا بسیاری از مشکلات و اختلالات را یافته و آن را درمان کند و نه صرفا درد بیمار را برای مدت زمان کوتاهی کاهش دهد .

بیشتر بخوانید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *