امروزه ، با افزایش فشار های روزمره و تغییرات نا مناسب زندگی ، بدن انسان ضعیف تر و آسیب پذیر تر از گذشته گشته است . به همین علت ، همه ی ما ، برای پیشگیری از آسیب های بدنی محتمل نیازمند تغییر سبک زندگی در جهت مناسب می باشیم . این تغییرات شامل رعایت رژیم غذایی مناسب ، رعایت الگوی بدنی مناسب در فعالیت های روزمره و افزایش فعالیت بدنی یا ورزش می باشد . همانطور که می دانید برای افزایش تاثیر این تغییرات بر بدن ، نیازمند تداوم آن ها در طول زندگی می باشیم . در واقع با رعایت رژیم غذایی مناسب در طول عمر و ورزش مرتب ، به مرور شاهد تغییرات مثبت زیادی در بدن خود خواهیم شد .
ورزش ، سلامتی ، تندرستی
یکی از مهم ترین عوامل افزایش و حفظ سلامتی و تندرستی ، ورزش می باشد . در واقع ورزش با تغییرات متابولیسم و گردش خون بدن می تواند علاوه بر تقویت عضلات و بهبودی برخی بیماری ها ، در پیشگیری از بسیاری آسیب ها و مشکلات پیری تاثیر گذار باشد .
در ذهن برخی افراد ، تنها ورزش های سنگین که به صورت روزانه انجام می شوند بر بدن تاثیر می گذارند . اما امروزه ثابت شده که حتی 30 دقیقه پیاده روی روزانه و یا سه روز فعالیت ورزشی در هفته باعث ایجاد تاثیرات مثبت زیادی بر بدن می گردد . در حقیقت انجام تمرینات سبک و مناسب اما به صورت روتین و منظم باعث بهبود سلامت بدن و کاهش احتمال مشکلات و بیماری ها می گردد .
در زمان ورزش ، با افزایش فعالیت بدنی ، تعداد ضربان قلب و برون ده قلبی نیز افزایش پیدا می کند . در پی این تغییرات گردش خون بدن اصلاح شده و خون و مواد مغذی بیشتری در دسترس بافت ها و سلول قرار می گیرد . افزایش مواد مورد نیاز سلول باعث تامین سلول ، افزایش سرعت تقسیم سلولی و ترمیم بافت های آسیب دیده می گردد . علاوه بر این موارد ، افزایش گردش خون باعث افزایش سرعت و میزان خارج کردن مواد زائد و دفعی از اطراف سلول ها می شود .
در ادامه افزایش فعالیت بدن ، هورمون های بدن به تعادل رسیده و تولید و ترشح هورمون های شادی افزایش پیدا می کند . ترشح مناسب هورمون ها و اصلاح گردش خون بر فعالیت های مغز و قلب نیز تاثیر گذاشته و باعث بهبود فعالیت آن ها می گردد . در نهایت می توان گفت که این تغییرات علاوه بر بهبود و پیشگیری از آسیب های جسمی در درمان آسیب های روحی و روانی نیز تاثیر گذار می باشند .
در ادامه به مهم ترین فواید ورزش روتین بر جسم و روح انسان می پردازیم :
- تقویت و بهبود عملکرد عضلات
انجام ورزش در کنار تغذیه ی مناسب باعث افزایش توده های عضلانی و بهبود تراکم استخوان می گردد . در حقیقت افزایش فعالیت بدنی باعث افزایش سرعت تقسیم سلول های عضلات و افزایش ذخیره سازی مواد معدنی و کلسیم در استخوان می گردد و در نتیجه باعث جلوگیری از کاهش تراکم استخوان و ضعف عضلانی ناشی از افزایش سن می شود .
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
تغیرات متابولیسم و گردش خون ناشی از ورزش باعث اصلاح حرکات روده و میزان هورمون های تاثیر گذار بر هضم و جذب مواد غذایی می گردد .
- سلامت قلب ، عروق و ریه
همانطور که گفته شد ، بهبود گردش خون یکی از تاثیرات مثبت ورزش می باشد . در نتیجه ی این امر ، برون ده قلبی تنظیم گشته ، خون رسانی قلب و ریه بهبود یافته و فشار خون عروق نیز تنظیم می گردد . ثابت شده که یکی از عوامل مهم در جلوگیری و پیشگیری از مشکلات قلبی عروقی و تنفسی ، ورزش مناسب و منظم می باشد .
- کنترل وزن
انجام ورزش مناسب و رعایت رژیم غذایی ، به صورت مکمل ، می تواند بر کاهش و افزایش وزن بدن تاثیر گذار باشد . علاوه بر این ورزش باعث کاهش چربی های اضافه و اشباع نشده بدن می گردد . در نتیجه این موارد ، علاوه بر کاهش سایز بدن ، احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند چربی خون و کلسترول بالا به مراتب کاهش پیدا می کند .
- پیشگیری و بهبود سرطان
بهبود گردش خون و افزایش متابولیسم ناشی از ورزش باعث کاهش احتمال یا افزایش سرعت بهبودی انواع سرطان ها می گردد .
- متعادل سازی سطح الکترولیت ها و آب بدن
- اصلاح میزان جذب و دفع
- افزایش سلامت پوست
موارد ذکر شده مانند تامین آب مورد نیاز بدن ، بهبود گردش خون ، متعادل سازی سطح ترشح هورمون ها و … همگی می توانند تا حدود زیادی بر کاهش علائم پیری و بهبود پوست تاثیر گذار باشند .
- افزایش دفع مواد از طریق تعریق پوست
- متعادل سازی تمایلات جنسی
- بهبود کیفیت و میزان خواب
- کاهش استرس و اضطراب ، افزایش حس رضایت
ترشح هورمون های مناسب علاوه بر تاثیرات جسمانی باعث بهبود خلق و خو ، کاهش استرس و افزایش میزان شادی و رضایت مندی می گردد .
- افزایش سطح انرژی روزانه
مطالعات نشان می دهند که افراد ورزشکار به نسبت افرادی که به صورت روتین ورزش نمی کنند ، تا ده برابر سطح انرژی بالاتری برای انجام فعالیت های روزمره دارند .
- بهبود عملکرد مغز و افزایش حافظه
کاهش عوامل استرس زا ، تعادل سازی سطح الکترولیت ها ، هورمون ها و آب ، بهبود گردش خون و افزایش سطح انرژی ناشی از ورزش ، از عوامل تاثیر گذار بر میزان حافظه می باشند .
همانطور که در پاراگراف های قبلی ذکر شد ، به طور کلی ورزش برای بدن مفید است و تاثیرات بی شماری دارد . اما برای افزایش تعداد و میزان ماندگاری این اثرات مثبت ، تکرار منظم ورزش و حرکات ضروری می باشد . در حقیقت انجام ورزش به صورت نا منظم و با فاصله های زیاد ، تاثیرات مثبت چندانی بر بدن و سلامت افراد نمی گذارد . این فرمول بسیار ساده و دست یافتنی است .
بنابراین برای رسیدن به بدنی سالم ، خوش فرم ، توانمند و مقاوم در برابر آسیب ها از همین حالا و همین جا شروع کنید تا در آینده و در زمان پیری از بیماری های گوناگون شکایت نکنید .