به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

آشنایی با بیماری گردن رو به جلو یا FORWARD HEAD POSTURE

فوروارد هد پوسچر ( forward head ) یا عارضه گردن رو به جلو به وضعیتی گفته می شو د که سر و گردن رو به جلو حرکت می کنند تا جایی که جلو تر از خط وسط بدن قرار می گیرند .

در واقع قوس گردن از حالت طبیعی خود خارج می شود . از آنجایی که بیشتر افراد از وسایلی مانند تلویزیون ، کامپیوتر و گوشی استفاه می کنند ، بیش از نیمی از مردم جهان به این اختلال مبتلا هستند . با این حال این افراد  تا زمانی که عارضه بیشرفت نکرده و باعث اختلال نشده است به دنبال درمان نمی روند .

با توجه به سنگین بودن سر و افزایش فشار آن با قرار گرفتن در جلوی بدن ، این اختلال با پیشرفت خود باعث بهم خوردن سیستم عضلانی اسکلتی می گردد و مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود می آورد .

از شایع ترین عوارض آن می توان به کوتاهی برخی عضلات و ضعف عضلات مقابل ، گردن درد های شدید ، اسپاسم و گرفتگی عضلات ، درد فک ، کاهش تحمل برخی عضلات در فعالیت هایی مانند کار با کامپیوتر ، شانه ی گرد شده ( round shoulder ) و سر درد های شدید اشاره کرد . در مراحل بعدی عارضه ی گردن رو به جلو می تواند باعث ایجاد اختلالات خواب مانند بی خوابی و آپنه خواب گردد .

در آپنه خواب فرد دچار تنگی نفس هنگام خوابیدن می گردد . با توجه به فشار زیادی که این عارضه به ستون مهره ای بدن وارد می کند ، از دیگر عوارض شایع آن می توان به دفورمیتی و بد شکلی در ستون فقرات در دراز مدت اشاره کرد . در این حالت قوس گردن کاهش یافته و گاهی برعکس نیز می گردد . این تغییر قوس باعث افزایش فشار بر روی دیسک و مهره ها گشته و به مرور باعث بیرون زدگی دیسک ، آرتروز گردن و گوژ پشتی می شود .

با توجه به عوارض ذکر شده برای فوردارد هد پوسچر بهتر است که فرد از ایجاد این عارضه پیشگیری و در صورت ابتلا سریعا برای درمان آن اقدام کند .

برای تشخیص این عارضه راستای سر و گردن با تنه و شانه بررسی می گردد . در این حالت فرد کنار دیوار می ایستد و تنه ی خود را کاملا از پشت به آن می چسباند . سپس شانه ها را به عقب برده و به دیوار تماس می دهد .

در این حالت سر و گردن فرد باید با دیوار در تماس باشند . در غیر این صورت اگر محل گوش و شانه ی فرد در یک راستا نباشند ، فرد دارای کایفوز ( گوژ پشتی ) و شانه ها نیز به جلو خم شده باشد فرد به عنوان مبتلا به عارضه فوروارد هد پوسچر تشخیص داده می شود .

عوامل ایجاد گردن رو به جلو

  • حالت نامناسب بدن هنگام فعالیت و حتی استراحت
  • ارتفاع نامناسب میز کار و تحریر
  • ضعف عضلات گردن
  • خم شدن طولانی مدت
  • افراد مشغول در فعالیت هایی مانند رانندگی ، آرایشگری ، نویسندگی ، دندان پزشکی و برخی ورزش ها ( دوچرخه سواری ، گلف ، تنیس )
  • استفاده طولانی مدت از رایانه ، گوشی و تلوزیون
  • تصادفات شدید و ضربه مستقیم به سر و گردن
  • استفاده از کوله پشتی های سنگین
  • شانه ی گرد شده : یکی از عارضه هایی که هم می تواند باعث فوروارد هد پوسچر گردد هم از عوارض آن باشد ، شانه ی گرد شده می باشد .

پیشگیری از فردوارد هد پوسچر

برای پیشگیری از این عارضه فرد ابتدا باید فعالیت های خود را اصلاح کند و کار هایی که باعث پیشرفت این اختلال می گردد را کاهش بدهد . انجام حرکات اصلاحی برای بدن و سپس تقویت عضلات سر و گردن و شانه ضروری می باشد :

  • تنظیم ارتفاع میز کار متناسب با بدن ، به نحوی که بدن فرد بر روی میز خم نگردد .
  • استفاده از تلوزیون ، گوشی و رایانه در راستای مستقیم چشم
  • انجام حرکات اصلاحی :
  1. تمرین چین تاک

ابتدا انگشت اشاره ی خود را بر روی نوک بینیتان قرار دهید . سپس سر را بدون خم کردن سر و گردن به عقب ببرید به نحوی که نوک انگشت خود را مشاهده کنید و حالت غب غب ایجاد گردد . می توانید انگشت خود را به جای بینی بر روی چانه قرار دهید و سپس با عقب بردن سر غب غب بگیرید . این حالت را برای پنج ثانیه حفظ کنید و

سپس به حالت اول برگردید . این حرکت را بین 20 تا 30 بار تکرار کنید .

  1. پشت به دیوار بایستید و تنه ی خود را به آن پچسبانید . سپس شانه و سر خود را عقب ببرید و به دیوار تماس بدهید . این حالت را برای ده ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت اول برگردید . این حرکت را بین 20 تا 30 بار تکرار کنید .

  1. کشش عضلات طرفی گردن

با دست راست خود سر خود را به آرامی به سمت راست خم کنید . این حالت را برای ده ثانیه حفظ کنید و سپس سر را صاف کنید . این حرکت را بین 10 تا 20 بار تکرار کنید .

  1. فشار دادن توپ

پشت به دیوار بایستید و یک توپ کوچک بین سر خود و دیوار قرار دهید . سپس با سر به توپ برای ده ثانیه فشار وارد کنید و مجددا به حالت اول برگردید . این حرکت را بین 15 تا 20 بار تکرار کنید .

  1. کشش عضلات جلو شانه

در چهارچوب در مانند شکل قرار بگیرید و دست ها را دو طرف آن بگذارید . سپس با حرکت پا ها تنه را رو به جلو حرکت دهید تا جایی که در قسمت قدام شانه احساس کشش کنید . این حالت را برای ده ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت اول برگردید . این حرکت را بین 20 تا 30 بار تکرار کنید .

  • تمرینات تقویتی
  1. تمرینات ایزومتریک

دست خود را جلوی پیشانی قرار دهید . سپس سر خود و دستتان را به دیگر فشار دهید .  فشار را برای پنج ثانیه حفظ کنید و سپس کمی استراحت کنید . این حرکت برای هر چهار جهت سر و در هر بار بین 15 تا 20 بار تکرار کنید .

  1. شولدر شراگ

بایستید و دستانتان را کنار بدن خود قرار دهید . سپس کتف ها را بالا بیاورید و برای پنج ثانیه این حالت را حفظ کنید . این حرکت را بین 20 تا 25 بار تکرار کنید . بعد از گذشت چند روز از تمرینات می توانید این حرکت را با گرفتن دمبل و وزنه انجام بدهید . در ابتدا از وزنه های سبک شروع کرده و به مرور از وزنه های سنگین تر استفاده کنید .

  1. نزدیک کردن دو کتف همراه چین تاک

بایستید و همزمان با نزدیک کردن دو کتف از پشت ، حرکت چین تاک را در سر و گردن انجام بدهید . برای پنج ثانیه این حالت را حفظ کنید . این حرکت را بین 20 تا 25 بار تکرار کنید .

درمان

  • فیزیوتراپی

درمان این بیماران بیشتر شامل حرکات اصلاحی و تقویتی ذکر شده و برخی تمرینات دیگر ( در صورت لزوم ) تحت نظر فیزیوتراپیست می باشد . اما میتوان برای کاهش درد و تسریع روند بهبود بیمار از درمان های دیگر در فیزیوتراپی استفاده نمود :

  • استفاده از مدالیته های مختلف مانند تنس و IF برای کاهش درد
  • به کار بردن دستگاه های لیزر ، تکار ، IR یا هات پک برای ایجاد گرما و در نتیجه افزایش خون رسانی در بافت های گردن و اطراف شانه ، رفع گرفتگی عضلات و بهبود حرکات
  • درای نیدلینگ ( سوزن خشک ) برای رفع گرفتگی عضلات
  • استفاده از تیپ برای اصلاح راستای استخوانی ، مهار یا تحریک عضلات و کاهش درد

  • موبیلیزیشن ( حرکت مفصل ) گردن و شانه توسط فیزیوتراپیست
  • ماساژ عضلات سر ، گردن و شانه خصوصا عضلات ساب اکسیپیتال و پشت گردن
  • کشش گردن توسط دستگاه ترکشن ، وزنه یا دستان فیزیوتراپیست
  • توصیه به استفاده از گردنبند های طبی و دیگر توصیه های ذکر شده در بخش پیشگیری

  • دارو درمانی
  • استفاده از این روش در کنار فیزیوتراپی و تمرینات به صورت مکمل تاثیر بیشتر و بهتری دارد :
  • قرص های مسکن و شل کننده عضلات مانند نپروکسن و ایبوبروفن

بیشتر بخوانید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *