به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

آشنایی باسندرم گیر افتادگی شانه(impingement syndrome)

سندرم گیرافتادگی شانه زمانی رخ می دهد که بافت های نرم مفصل شانه و اطراف آن به طور مکرر توسط استخوان های اطراف فشرده شوند و ناشی از ساییده شدن مکرر روتاتور کاف بین استخوان بازو و لبه بیرونی شانه می‌باشد. این ساییدگی باعث تنگ‌تر شدن فضا و تورم و در نتیجه درد و التهاب می‌شود.

این مشکل به طور معمول هنگامی اتفاق می افتد که بازو حدوداً تا نیمه در بالای سر قرار گیرد. سندرم گیرافتادگی شانه می تواند توانایی شما در بلند کردن بازو را به طور کامل یا هنگام استفاده از بازو در موقعیت های پر فشار مانند پرتاب توپ یا نوشتن بر روی تخته محدود کند.

این بیماری به طور معمول منجر به التهاب تاندون های گرداننده شانه به ویژه تاندون سوپرااسپیناتوس (تاندینوپاتی یا تاندونیت سوپرااسپیناتوس )، به خصوص در افراد بالای 40 سال می گردد.

دلایل ابتلا به سندروم گیرافتادگی شانه چیست؟

زمانی که روتاتور کاف دچار ساییدگی یا آسیب‌ دیدگی شود ورم می‌کند، درست مانند زمانی که مچ پا پیچ بخورد. اما به دلیل این که دور تا دور این عضلات به‌ وسیله استخوان احاطه شده است،  ورم کردن آن منجر به عوارض دیگری نیز خواهد شد. با ورم کردن، فضای اطراف روتاتور کاف کاهش‌ یافته و به آکرومیون سابیده می‌شود. مانند یک‌ چرخه معیوب، این پروسه به طور مرتب ادامه پیدا می‌کند.

در برخی موارد به‌ وجود آمدن خار استخوان بر روی آکرومیون این فضا را از قبل نیز تنگ‌تر کرده و گیرافتادگی شانه را تشدید می‌نماید.

تاندون پاره و یا ملتهب می‌شود. این عارضه می‌تواند به دلیل استفاده بیش از اندازه از شانه، آسیب‌ دیدگی و یا فرسودگی ناشی از افزایش سن رخ دهد.

تحریک‌ شدن و التهاب بورسا.بورسا کیسه‌های پر از مایع هستند که در بین تاندون و آکرومیون قرار گرفته‌اند. این کیسه‌ها کمک می‌کنند تا تاندون‌ها و ماهیچه‌ها به‌راحتی بر روی استخوان بلغزند. بورسا ممکن است به دلیل آسیب‌ دیدگی یا استفاده بیش از اندازه از شانه ملتهب شود.

صاف نبودن آکرومیون (نوعی اختلال مادرزادی) و یا ایجاد خار استخوان بر روی آکرومیون با افزایش سن

ضعف عضلانی: ضعف در عضلات شانه می‌تواند منجر به نزدیک‌تر شدن استخوان بازو به سمت آکرومیون شود و در نتیجه ماهیچه‌ها بیشتر تحت فشار قرار بگیرند.

علائم سندرم گیرافتادگی شانه چیست؟

علامت اصلی گیرافتادگی شانه، درد ناگهانی در شانه زمانی است که بازوی خود را از بالای سر یا عقب بلند می‌کنید.

  • درد زمانی که بازوهای شما بالای سر شما کشیده می‌شود.
  • درد هنگام بلند کردن بازو، پایین آوردن بازو از حالت بالارفته یا هنگام رسیدن.
  • درد و حساسیت در جلوی شانه شما.
  • دردی که از جلوی شانه به سمت بازو حرکت می‌کند.
  • درد هنگام دراز کشیدن به سمت شانه آسیب دیده.
  • درد در شب که بر توانایی خواب شما تأثیر می‌گذارد.
  • درد هنگام رسیدن به پشت خود، مانند دست در جیب پشتی یا بستن زیپ.
  • ضعف و سفتی شانه و یا بازو
  • درد جزئی اما دائمی در بازوی شما

تشخیص سندرم گیرافتادگی شانه

تشخیص سندرم گیرافتادگی معمولاً با یک معاینه فیزیکی کامل انجام می شود. تشخیص این عارضه نیاز به آشنایی کامل با علل مختلف درد شانه دارد، زیرا سایر مشکلات می توانند علائم مشابهی را ایجاد کنند. پزشک شما ممکن است با پرسیدن سوالاتی در مورد آسیب‌های قبلی و همچنین عادات ورزشی شما شروع کند.

در مرحله بعد، ممکن است از شما بخواهند که یک سری حرکات را با استفاده از شانه خود انجام دهید، در حالی که حرکت غیرعادی را بررسی می‌کنند. این کار به پزشک شما کمک می‌کند تا سایر بیماری‌ها مانند گیرکردن عصب را بررسی کند. تشخیص دقیق برای درمان مناسب ضروری است.

اشعه ایکس معمولا برای ارزیابی آناتومی استخوانی شانه انجام می شود. ممکن است MRI در نظر گرفته شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ نشانه ای از پارگی روتاتور کاف وجود ندارد.

درمان

هدف از درمان سندرم گیرافتادگی شانه کاهش درد و بازیابی عملکرد شانه است.

درمان در منزل

درمان در منزل این افراد می‌تواند شامل گذاشتن یخ در ناحیه شانه ، استراحت ، کشش مفصل شانه و پرهیز از انجام حرکت های تکراری و بالا آوردن دست در زوایای بیش از ۹۰ درجه را شامل شود.

 درمان دارویی 

شامل استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که می تواند شامل آسپرین ، ایبوپروفن ، ناپروکسن باشد که می تواند درد و التهاب را کم نماید.

تزریق داروهای ضد التهاب مانند کورتیزون و دپومدرول به صورت موضعی در ناحیه شانه که توسط متخصص ارتوپدی قابل انجام می باشد.

درمان جراحی 

اگر با انجام سایر روش‌های درمان درد و ناراحتی بیمار از بین نرود، جراحی شانه با هدف برطرف کردن گیر موجود در فضای ساب آکرومیال انجام می‌گیرد. اگر مشکل بیمار خیلی شدید نباشد پزشک به‌وسیله آرتروسکوپی که حداقل عوارض را دارد فضای موجود را باز می‌کند. گاهی نیز احتیاج به عمل جراحی باز می‌باشد.

در این روش جراح با رفع عامل ایجاد کننده که می تواند از استخوان آکرومیون و فشردگی فضاهای موجود در ناحیه شانه را شامل شود با تکنیک های جراحی برطرف نماید.

 درمان فیزیوتراپی

انجام فیزیوتراپی با هدف کاهش درد و التهاب، افزایش فضای مفصلی و در نتیجه کم شدن فشار روی تاندون سوپر اسپایناتوس و بورس ساب آکرومیال، تقویت عضلات اطراف مفصل شانه، افزایش انعطاف پذیری و کاهش خشکی مفصلی، افزایش دامنه حرکتی و در نتیجه بهبود عملکرد مفصل شانه و… صورت می‌گیرد.

خدماتی که در درمان سندروم گیرافتادگی شانه انجام می‌شود عبارت اند از:

  • الکتروتراپی و اولتراسوند جهت کاهش درد و التهاب
  • تیپینگ(kinesiotaping)

  • تمرین‌درمانی: انجام‌دادن تمرین‌های مناسب می‌تواند تا حد بسیای در درمان این عارضه تاثیرگذار باشد. فیزیوتراپیست تمرین‌هایی به بیمار آموزش می‌دهد که هم دامنه‌ی حرکتی محدودشده را افزایش دهد هم عضلات ضعیف را تقویت نماید تا با این کار، عضلات، مکانیسم حرکت مفصل‌شانه را به حالت عادی آن برگردانند و فشار از روی اجزای موجود در فضای زیر آکرومیون برداشته‌شود.

  • لیزرتراپی جهت کاهش درد و ترمیم تاندون آسیب‌دیده و ملتهب
  • شاک‌ویو تراپی برای بهبود این بیماری به‌خصوص در حالت مزمن و یا در صورت کلسیفیکشن در تاندون بسیار کاربرد دارد.
  • تکارتراپی با ایجاد امواج الکترومغناطیسی در کاهش درد و التهاب و افزایش دامنه حرکتی مفصل تاثیرگذار است.

  • استفاده از ماساژ و ریلکسیشن و مایوفاشیال ریلیز در کاهش دردهای بیماری

  • بهره‌مندی از خواص مثبت میدان های مغناطیسی یا مگنت در ترمیم ضایعات موجود
  • درمان های دستی شامل رهاسازی بافت های سفت و اسپاسم ها و موبیلیزیشن مفصل شانه
  • نیدلینگ و استفاده از الکتروتراپی همراه با آن در کاهش تنش‌های عضلات درگیر که یکی از موثرترین روش ها در کاهش دردهای این گونه بیماران می باشد استفاده نمود.

 

بیشتر بخوانید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *