دستگاه های فیزیوتراپی
در ادامه ی توضیحات دستگاه های فیزیوتراپی به یکی از جدید ترین روش های درمانی با ایجاد گرمای عمقی می پردازیم :
- تکار تراپی
تکار تراپی یکی از روش های جدید و مدرن فیزیوتراپی است . این روش که بدون خطر و غیر تهاجمی می باشد در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است . تکار در درمان عارضه های مختلف بدن از طریق افزایش جریان خون و اکسیژن بافت ها ، اتساع عروق خونی ، بهبود متابولیسم ، افزایش هورمون های تسکین دهنده ی درد و افزایش گرمای موضعی نقش دارد . تکار تراپی نقش بسار موثری در درمان اختلالات زانو ، کمر ، مچ پا و شانه دارد . از کاربرد های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- پارگی مینیسک
- التهاب مفصل
- فتق دیسک
- خار پاشنه
- بورسیت ( التهاب بورس )
- پارگی رباط صلیبی زانو
- کشش لیگامان ها
- آسیب اعصاب
- زخم
- چاقی موضعی
- تاندونیت ( التهاب تاندون ها )
- پارگی تاندون
- آرتروز
- درد
- شکستگی های استخوان ها
- سفتی مفصل
- گرفتگی و اسپاسم عضلات
- محدودیت حرکتی
- درد های مزمن کمری
دستگاه تکار با تابش امواج رادیو فرکانسی و ایجاد جریان و میدان های الکترو مغناطیسی به بافت مورد نظر انرژی وارد می کند . این دستگاه باعث افزایش دمای بافت با تولید امواج فرکانس بالا می شود . این روش به دو صورت خازنی و مقاومتی اعمال می گردد .
روش خازنی در درمان بافت نرم و عضلات و روش مقاومتی در درمان استخوان ها و مفاصل نقش دارد . دستگاه تکار مانند دیاترمی می باشد اما پیشرفته تر است و اثرات آن عمق نفوذ بیشتری دارند . در این روش بافت با تابش امواج در ناحیه ی مورد نظر ، انرژی زیادی را دریافت می کند که اثرات گرمایی و غیر گرمایی بر جای می گذارند . در اثرات گرمایی ، دمای بافت به صورت موضعی افزایش پیدا می کند و باعث پر خونی بافت می گردد .
این حالت در نتیجه ی اتساع عروق خونی رخ می دهد . این تاثیرات همراه با افزایش اندورفین و دیگر هورمون های کاهنده ی درد هستند . در اثرات غیر گرمایی امواج باعث ایجاد جریان و میدان های الکترو مغناطیسی شده و یون های موجود در بافت را حرکت می دهند . این حالت باعث افزایش جریان لنفاوی و فعالیت سیستم لنفاوی شده و التهاب و تورم را کاهش می دهد . افزایش فعالیت سیستم لنفاوی همچنین باعث دور شدن مواد اضافی از بافت توسط این سیستم می شود . این حالت باعث ورود مواد مغذی مورد نیاز برای تسریع روند بهبودی و ترمیم می گردد .
بافت هایی مانند پوست و چربی مانعی در برابر ورود امواج مختلف هستند اما تکار باعث عبور امواج رادیو فرکانسی از این موانع نیز می شود . استفاده از تکار تراپی در کنار دستگاه و روش های دیگر فیزیوتراپی بسیار کار امد است و نتایج مثبتی دارد .
تکار در زمینه ی زیبایی
تکار تراپی همچنین در زمینه ی زیبایی کاربرد دارد . این روش می تواند باعث موارد زیر گردد :
افزایش کلاژن سازی بافت ، کاهش چین و چروک پوست ، ماساژ صورت ، از بین بردن لک های قرمز ، لاغری موضعی ، کاهش چربی های دور کمر و شکم ، از بین بردن تیرگی های بدن ، ایجاد طراوت پوستی ، کاهش افتادگی بازو ها ، کاهش شلی پوست و …
روش اعمال تکار
ابتدا فیزیوتراپیست اطلاعات لازم برای درمان را به دستگاه می دهد . سپس یک الکترود خنثی در یکی از نواحی وسیع بدن مانند پشت تنه قرار می دهد . دقت کنید که الکترود خنثی باید در تماس کامل با پوست باشد . پس از قرار دادن الکترود ، در ناحیه ی درمانی مورد نظر ژل تماسی میزند و با پروب دستگاه شروع به درمان می کند . همانطور که گفته شد در تکار تراپی دو روش خازنی و مقاومتی وجود دارد .
در روش خازنی از الکترود عایق دار برای درمان بافت هایی با مقاومت کم و نواحی سطحی استفاده می شود . بافت هایی مانند پوست ، عضلات ، سیستم لنفاوی و خون در برابر جریان مقاومت کمی دارند.
در روش مقاومتی از الکترود بدون عایق استفاده می گردد . این روش در بافت هایی مانند غضروف ها ، استخوان ها و رباط ها که مقاومت بالایی به جریان دارند و نواحی کوچک درمانی کارایی دارد .
بیمار معمولا یک حس خوشایند را در طول درمان گزارش می کند و احساس گرما در نواحی سطحی و عمقی دارد . معمولا هر جلسه ی درمانی بین بیست تا سی دقیقه زمان می برد . تعداد جلسات درمانی و فواصل آن توسط فیزیوتراپیست مشخص می شود .
موارد عدم استفاده تکار
- بیماران دیابتی
- بارداری
- خون ریزی های شدید
- وجود مشکلات گوارشی ( قبل از استفاده باید با پزشک مشورت شود )
- سرطان و تومور های بد خیم
- بیماران نئوپلاستیک
- کسانی که درک درستی از گرما ندارند و یا گرما را احساس نمی کنند
- افرادی که نمیتوانند به طور طولانی مدت در یک وضعیت بدنی باقی بمانند
- وجود باتری و پیس میکر های قلبی ( ضربان ساز های قلبی )
عوارض تکار
تا کنون هیچ عارضه ی جانبی برای تکار گزارش نشده است . با این وجود اگر این روش توسط یک فرد غیر متخصص استفاده شود ممکن است باعث آسیب های زیر گردد :
- اگر الکترود خنثی به طور درست و کامل با پوست در تماس نباشد ، باعث تجمع جریان های الکترو مغناطیسی در برخی نواحی می شود . در نتیجه ی این تجمع ممکن است سوختگی و آسیب بافتی رخ دهد .
- پروب دستگاه باید با سرعت لازم بر روی پوست حرکت کند . ثابت نگه داشتن پروب باعث آسیب به بافت می شود .
نکات مهم
- در اکثر موارد از هر دو نوع تکار خازنی و مقاومتی به طور متناوب استفاده می شود .
- معمولا اولین نتایج بهبودی بیمار بعد از جلسه ی اول مشخص می شود . گاهی بیمار بعد از دو جلسه به بهبودی کامل می رسد .
- قبل از درمان ، بیمار باید هرگونه جسم فلزی مانند زیورالات و تلفن همراه را از خود دور کند .
- برای جلسات درمانی تکار مقدار حداکثری وجود ندارد .
- میزان زمان هر جلسه و تعداد جلسات ذکر شده برای تکار تراپی ، یک میزان متوسط بوده و فیزیوتراپیست می تواند با توجه به شرایط آن ها را کاهش یا افزایش دهد .